Valokuvauskurssilla

Valokuvauskurssi, jolle kerroin ilmoittautuneeni, on nyt pyörähtänyt käyntiin. Pari kurssikertaa on takana ja uskoisin jo jotain oppineeni. Tosin jos kameranhallinnan lähtötaso on melkein nolla niin syytä onkin jonkinlaista kehitystä tapahtua.

Ostin kesällä itselleni ensimmäisen ihan oikean järjestelmäkameran puolivahingossa. Toki olin sellaisesta jo aiemmin haaveillut, mutta hankinta vaan oli jäänyt. Päivänä eräänä menin Verkkokauppaan hakemaan wifi-yhteydellä varustettua pokkaria, mutta kaupasta ulos tullessani kassistani löytyi sen lisäksi myös järkkäri. Molemmat löytyivät Outlet-puolelta varsin sopuisalla hinnalla. Järkkäri vaan on jäänyt melko vähälle huomiolle, sillä en uskalla sitä mopon sivulaukussa kuljettaa, pyörä täristää sen verran, että jos nyt ei paikat ihan suusta tipu, niin varmasti ainakin osat kamerasta. Ratkaisuja mopokuljetusongelmaan otetaan muuten kiitollisuudella vastaan.

camera powershot sx1 ixus 255 hs eos 600D valokuvaus photographing

Olen aiemmin kuvannut Canonin kompaktikameralla, jossa periaatteessa on samat säätömahdollisuudet kuin järkkärissä, mutta rajoitetummilla arvoilla. Mutta samoin kuin hyvin monilla muillakin, mulla kuvaustilanappula on jämähtänyt automaatti-kohtaan. Valokuvauskirjat ja kameran käyttöoppaan lukeminen tuovat teknistä tietoa, mutta eivät opeta sitä kuinka homma käytännössä toimii. Eikä kirjoilta voi kysyä miksi. Siksi kädestä pitäen -opetus soveltuu itselleni ainakin parhaiten. Tällaisella kurssilla tärkeää on se, että opettaja ei ole ainoastaan hyvä valokuvaaja vaan myös hyvä opettaja.

Käymäni kurssi koostuu lähiopetuksesta ja annetuista tehtävistä. En tiedä kuinka yleensä kansalais- tai työväenopiston valokuvauskursseilla on tapana tehtävät toteuttaa, mutta itse koen ainakin varsin opettavaiseksi systeemin, jossa kuvat ladataan yhteisöpalvelimelle kurssia varten perustettuun ryhmään. Ryhmässä voi käydä katsomassa muiden kurssilaisten ottamia harjoituskuvia ja opettaja antaa jokaiselle oppilaalle henkilökohtaista palautetta kuvista ja neuvoo pattitilanteissa eteenpäin. Lisäksi Facebookissa toimii ryhmä opettajan entisille ja nykyisille oppilaille. Ryhmään voi ladata omia kuviaan palautteen saamiseksi niistä ja keskustella valokuvaamiseen liittyvistä asioista. Varsin monimuotoista opetusta siis!

valokuvaus valokuvauskurssi valokuvaus opetus valokuvaaminen

Kyseessä on ihan kamerankäytön peruskurssi. Ensimmäisenä tehtävänämme oli kääntää kameran ohjelmavalitsin manuaali-kohtaan, automaattiin emme enää saa koskea :) Saimme myös nipun erilaisia aukon, ajan ja herkkyyden säätöarvoja, joita käyttämällä meidän pitää osata säätää kaksi muuta arvoa kohdalleen, jotta saamme samasta kohteesta yhdeksän mahdollisimman samanlaista kuvaa. Ei ihan helppoa, kun välillä valaisuolosuhteet ovat sellaiset ettei oikeita asetuksia löydy millään.

kuvausharjoitus aukko herkkyys valotusaika vanha talo
lego ukot photograpy photographing makrokuvaus makro macro

Vaikka me kurssilaiset omista kuvista saammekin palautteen, voi tällaista kuvausta harjoitella myös itsekseen. Kirjoittaa vaikka paperille ihan summassa erilaisia arvoja (siis aukko, aika, iso) ja ottaa useita kuvia samasta kohteesta, tarkennuspiste kaikissa sama ja vertaa ottamiaan kuvia tietokoneen ruudulla toisiinsa. Kuvan ominaisuuksistahan näkee mitä arvoja on käyttänyt, joten niitä ei tarvitse itselleen kirjata muistiin. Nyt jo muutamia kuvasarjoja ottaneena pystyn itsekin vähän päättelemään kuinka jonkun arvon muuttaminen olisi voinut kuvaa parantaa. Jälkiviisaus on parasta :)

Nyt täytyy alkaa tutkailemaan syväterävyys-tehtävää. Huikeaa, kun huomaa alkavansa ymmärtää mitä kaikki numerot näytöllä tarkoittavat ja kuinka ne vaikuttavat toisiinsa. Kurssilla on tulossa perusjuttujen lisäksi jossain vaiheessa on ainakin katu-, henkilö- ja matkakuvausta, lupaavalle ja monipuoliselle vaikuttaa.Kommentit

 1. Minä niin tarvitsisin tuollaista kurssia. Täytyy yrittää kyllä etsiä jalkaleikkauksen jälkeisen sairasloman ajaksi jotain verkkokurssia.
  Iloa harjoituksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia kursseja ja tutoriaaleja on netti pullollaan, varsinkin jos laajentaa kielivalikoimaa englannin puolelle. Mullakin oli pari tallennettua kirjanmerkkeihin, mutta pitäisi varmasti siivota kirjanmerkkikokoelmakin, kun en niitä tähän hätään löytänyt. Linkkaan ne sulle myöhemmin, jos eteen tulee :)

   Poista
  2. Yksi löytyikin ihan heti ja vielä selevällä suomenkielellä + videomuodossa ;) http://www.youtube.com/channel/UCh8k5MQNZv63HVa2akWnN7w

   Poista
 2. Kuulostaa hyvältä kurssilta. Itselläni on periaatteessa kaikki nuo tiedot hallussa mutta kiireessä opit eivät aina toimi ;) Ja silloin saatan turvautua no ainakin puoliautomaattiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä juuri, automaattiin on niin helppo tukeutua. Mä olen nyt vakaasti päättänyt pysytellä manuaalissa ja palottaa itseni oppimaan :)

   Poista
 3. Täällä yksi kameroihin hulluna oleva. Arvaa näyttääkö tuo pinkki tuolla NIIN hyvältä? No näyttää. Mulla oli kaksi aiempaa kamperaa Canonin ja nyt on Olympus minidigijärkkäri, jota en pois antaisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi pinkki Ixus on aika huomiota keräävän värinen :) Ihan ok kamera, mahtuu farkkutakin taskuun heittämällä, on siis tosi pikkuinen. Kuvanlaatu on yllättävänkin hyvä, ei tietenkään niin hyviä kuin järkkärillä. Mutta mua mättää se etsimen puute, tykkään kuvata sillä enemmän kuin takanäytöllä.

   Poista
 4. Tosi kivaa kun olet noin innostunut! Varmasti tulemme blogissakin näkemään kuviasi...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsellaan sitten syssymmällä...=D Täytyy ensin opetella ;) Tai tokihan täällä kuvia koko ajan näkyy, mutta paraneeko laatu jossain vaiheessa, toivottavasti.

   Poista
 5. Reipas sinä! Varmasti hyvää ja hyödyllistä oppia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takuulla ja lisää innostusta oppia aina vaan enemmän.

   Poista
 6. Mulle tuollainen kurssi olisi enemmän kuin tarpeen, automaattiin on niin helppo turvautua. Ohjeita netistä löytyy, mutta olen niin kärsimätön ohjeiden ja manuaalien lukemisessa, että paljon mielummin osallistun kurssille, jossa saa "oikeaa" ohjausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, vaikka olen tavannut kameran ohjekirjan läpi huolellisesti, valotusmittari oli selvitetty siinä niin epäselvästi, että jätin sen toisarvoiseksi seikaksi. Kurssilla selvisi kolmessa minuutissa kuinka se toimii ja miksi on niin tärkeä. Lisäksi tietysti omista kuvista saatu palaute on kullanarvoista oppimisen kannalta.

   Poista
 7. Voi vitsi, tuollainen kurssi olisi kyllä niiiiin hyväksi minullekin :)
  xx J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lämpimästi! Juuri yhtä valokuvausaiheista keskustelupalstaa selaillessani ajattelin, että hei, mähän ymmärrän mistä ne puhuu :)

   Poista
 8. Kuulostaa kivalta kurssilta! Olisi kiva opetella lisää valokuvauksen saloja, ja muistella vähän vanhojakin oppeja, mutta ensin pitäisi hankkia vähintäänkin parempi objektiivi kun millä nyt kuvaan. Tuo teidän tuleva syvyysterävyysharjoitus kuulustaa mielenkiintoiselta, minusta kuvat joissa vain kohde on tarkka ja tausta ihan pehmeä on juurikin niitä kauneimpia. Nähtyäni kuvat sun prätkästä, sanoisin kyllä että fiksu valinta olla kuljettamatta järkkäriä ainakaan sen laukuissa. Objektiivissa mm. on niin monta linssiä jotka voivat tärinästä siirtyä pahimmassa tapauksessa. Vaimentaisiko kamerarepun käyttö tärinän? Niitä on järkkäreille kaikissa mailleissa ja koossa, jopa jalusta kulkee mukana jos tarvis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kamerareppua olen mäkin ajatellut, eri asia sitten on, onko mikään reppu mukava kauaa selässä pidettynä. Ja sitten taas turhamaisuus iskee, se on ihan tyhmän näköinen =D Mutta vakavasti ajateltuna, ei taida olla muuta mahdollisuutta kuin kamerareppu tai sitten tyytyminen pokkaritasoisiin kuviin.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Huhtikuu

Saaristoseikkailu

Rannalla