Asumaton kivilinna ja tyhjä kylä

Fiskarsin reissullamme täytyi tietysti poiketa myös naapurikylään Billnäsin ruukkia ihmettelemään. Ajankohta sunnuntaiaamupäivällä ei tietenkään ollut paras mahdollinen, sillä eipä tuohon aikaan vielä kovinkaan moni ole liikenteessä. Varsinkaan ne, jotka puoteja auki pitävät. Saimme rauhassa ihmetellä autiota kylää. Karunkaunis vanha tehdas- ja ruukkimiljöö on kyllä käymisen arvoinen vaikka hieman kaiveli se ettei vieressä sijaitseva Rakennusapteekki ollut auki. Toisaalta eipä sitä paljon mitään ylimääräistä olisi mukaan mahtunutkaan.

Fiskars vesi water old building

savupiippu vanha tehdas old industry building

vesivoimala ruukki Billnäs

old motor Billnäs

Jos Fiskars-Billnäs -akselilla liikkuu, kannattaa siirtyä myös reilu parikymmentä kilometriä alemmas Snappertunan kirkonkylään ihailemaan Raaseporin linnan raunioita. Ihan pelkkä rauniokasa ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä linnan seinät ja osittain myös sisätilat ovat yhä hyvinkin tukevasti pystyssä.

kivilinna Suomi slott Raseborg snappertuna stone castle

ruins 1300-luku kivilinnat Suomessa

Pienen kävelytien päässä, metsän keskellä, aukeaa iso nurmikenttä, jonka toisessa laidassa, korkean kallion päällä kohoaa häkellyttävän komea kivilinna. Linna on rakennettu 1300-luvulla ja ainoa lajissaan Suomessa.

castle inside

old stones inside the castle


Linna on rakennettu saarelle, mutta maan kohoaminen on aiheuttanut sen, että paikka sijaitsee nykyään sisämaassa. Keskiaikaan viehättyneen mielikuvitus pääsee linnan raunioissa valoilleen. Tulevaisuuteen en halua nähdä, mutta olisipa mielenkiintoista päästä vierailemaan hetki historiassa!

Loppuun vielä, may I introduce you: linnan kummitukset. Vai mitä noi nyt olikaan.

linnan aaveet ghosts in castle


Kommentit

 1. Raaseporin linnan raunioissa tuli leikittyä lapsena kun mäkki on läheläl. PItäisi aikuisenakin vierailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläpä on ollut kiehtova leikkipaikka, varmasti lapsen mielikuvitus kehitteli tuolla vaikka minkälaisia juttuja :) Käy ihmeessä katsomassa onko samanlainen kuin minkälaisena se muistoissasi on.

   Poista
 2. Minä taas leikin Kajaanin linnan raunioissa :) mukavia muistoja sieltä ! Tunnelmallisen näköinen paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ala, miksi kaikilla muilla on ollut noin ihania leikkipaikkoja ;) En muuten tiennytkään, että Kajaanissakin on linnan rauniot.

   Poista
 3. Minä pääsin lapsena usein Kuusiston linnanrauniolle leikkimään. Ne eivät kyllä ole yhtä hyvin säilyneet kuin Raaseporissa.

  Billnäsiiin kannattaa mennä Perinne ja antiikkipäiville heinäkuun 11.-14. päivä. Silloin siellä ei tarvitse liikkua yksin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten te kaikki olette rauniolapsia =D!? Piti googlettaa Kuusiston linna ja löytyipä hienot 360 astetta panoramakuvat paikasta!

   Juu, huomasimme mainokset noista Perinnepäivistä, oltiin vaan kuukautta liian aikaisessa :)

   Poista
 4. Me ollaan käyty viime kesänä tuolla Billnäsin linnassa. Nyt ajateltiin prätkälä sinne huristella tänän kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ilmat muuttuisivat pikkuisen suotuisammaksi mopoilun kannalta :) On muuten ihan järjettömän huonossa kunnossa se joku pikkutie, joka menee Fagervikin kartanon ohi tuolta linnalta Inkooseen. Monttuja ja halkeamia niin ettei tiennyt mihin suuntaan pyörä mutkissa kimpoaa. Seuraavalla kerralla joku toinen tievalinta *vink vink*.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saaristoseikkailu

Mausteista makua

Rannalla