Diy: Helppoa korunpuhdistusta
Yleensä mun koruni ovat ns. rihkamaa, koska tykkään käyttää erikoisia, näyttäviä ja hullujakin koruja. Aidoissa koruissa suosikkimateriaalini on ehdottomasti hopea, mutta hopean ikävämpi puoli on tummuminen. On toki olemassa hopeankiillotusaineita, mutta ne ovat melkoista myrkkyä ja hammastahnan kanssa tuhraaminen taas...
Mulla on tapana keräillä talteen lehdistä hyviä ideoita ja säilöä ne myöhempää kokeilua varten. Aikani niitä säilöttyäni, käyn leikkeet läpi ja usein käy niin, että aika on ajanut idean ohi ja ne päätyvät paperinkeräykseen toteuttamattomina.
Tämä korupuhdistuskikka tuntui niin yksinkertaiselle ja nopealle, että pakko oli kokeilla sen toimivuus.
Mulla on tapana keräillä talteen lehdistä hyviä ideoita ja säilöä ne myöhempää kokeilua varten. Aikani niitä säilöttyäni, käyn leikkeet läpi ja usein käy niin, että aika on ajanut idean ohi ja ne päätyvät paperinkeräykseen toteuttamattomina.
Tämä korupuhdistuskikka tuntui niin yksinkertaiselle ja nopealle, että pakko oli kokeilla sen toimivuus.
Lähtötilanne, tummuneita hopeakoruja
Tarvikkeet:
1 rkl soodaa
1 rkl suolaa
1 rkl käsitiskiainetta
lasi vettä
Pala foliota (folioa? kuinka sana taipuu?)
Vuoraa kippo foliolla.
Kuumenna vesi ja sekoita muut aineet keskenään.
Kaada vesi kippoon ja lisää sooda-suola-tiskiaine -seos veteen.
Plops, korut joukkoon. Juo kuppi kahvia ja nouki korut pois n. 10-15 min. kuluttua. Huuhtele ne ja kuivaa.
Melkein kuin uusia!
Helpolla näytti tulevan selkeä kirkastuminen :)
VastaaPoistaEi ollut kuin tavaroiden esiin ottamisen vaiva :)
PoistaOlen itse tuolla samalla tavalla putsannut jo hyvän aikaa korujani, toimii kuin unelma kyllä, tykkään itsekin valtavasti tuosta tavasta. Soodalla saa aika pitkälle mitä vana puhtaaksi ;)
VastaaPoistaSooda ja etikka ovat kyllä melkoisia monitoimiaineita :)
PoistaOnpa kivoja riipuksia! Soodaa ja etikkaa on mullakin aina kaapissa erilaisia putsaustilanteita varten ja varsinkin soodaa käytän aika paljonkin ja monessa kohteessa.
VastaaPoistaKiitos, soodaa ostan aina isossa purkissa ja vain pienen pieni osa siitä kuluu leivontaan.
PoistaAi niin, jäi sanomatta, että hopea ei tummu niin nopeasti, jos koruja säilyttää hapettomassa tilassa, esim. minigrip-pusseissa. Itse säilytän yhden korun tai kotusetin yhdessä pienessä, (esim. 9 * 10 cm) pussissa. Ai niin näyttävää ja kaunista, mutta käytännöllistä.
VastaaPoistaNo ilmankos, mulla korut roikkuvat seinällä sulassa sovussa arvokkaammat rihkamat. Varmasti parempi systeemi olisi pikku pussit, silloin jäisi toisiinsa takertuneiden korujen selvittelykin.
PoistaKyseessä on vanha hopean puhdistuskeino. Se sopii myös hopealusikoille yms. Jokin aika sitten mainostettiin jotain puhdistulevyä, jossa ilmeisesti oli sama idea eli levystä liukeni puhdistavia aineita.
VastaaPoistaMitenkö folio-san taipuu partiivissa? Muoto voi olla foliota tai folioa. Tuo ensimmäinen on ainakin puheessa yksinkertaiempi, koska loppuun ei tule kolmen vokaalin jonoa. Samoinhan taipuvat esim. radio ja televisio. Nuo kaikki ovat lainasanoja, mutta onhan meillä omaperäisiäkin, esim. keittiö ja lapio.
Ensin taivutin sanan folioa, mutta se sekä näytti että kuulosti hassulle, mutta niin kuulostaa tuo toinenkin taivutus. Oikein mietin televisio ja radio -sanojen taivutusta ja totesin, että koska harvoin niitä tarvitsee kirjoittaa ei niidenkään taivutus kuulosta luontevalle, puhekielessä ainakin itse käytän niinkin sivistyneitä muotoja kuin televisioo ja radioo :)
PoistaHyvä muistutus tämä minulle. Kiitos!
VastaaPoistaOle hyvä :)
PoistaKiitti vinkistä, tuo oli jo unohtunut mielestä, jokin aika sitten murehdin jotain hopelusikan puhdistuta kun sama pää kesät talvet ei muista mitään hopeanpuhdistusaineita kaupasta koskaan ostaa!
VastaaPoistaSama juttu ja mua oikeasti kauhistuttaa valmiiden sisältämät aineet. Ja silloin harvoin kun hopeakoruja haluaisin käyttää, ovat ne niin tummia ettei kaulaansa kehtaa ripustaa. Mutta annas olla, puhdistius unohtuu, kun huoneesta ulos astun. Niin on kierre valmis ;)
Poista