Vitamiineja hiuksille ja kynsille

Aiemmin kesällä kirjoitin hyvän yön vitamiineista ja nyt voisin siirtyä esittelemään vitamiinihyllyni seuraavat purkit, hiusten, ihon ja kynsien hyvinvointiin napsimani pillerit. Näiden vitamiinien toimivuuden näkee parhaiten lähinnä silloin, jos niistä on puute, mutta esimerkiksi biotiinin on todettu vahvistavan kynsiä vaikkei siitä varsinaista puutetta olisikaan. Olen itse tehnyt niin, että olen syönyt kuuriluontoisesti vitamiinia ja katsonut auttaako ongelmaan, lopettanut hetkeksi ja jos oireet ovat palanneet tauon aikana, jatkanut syöntiä.

Ensimmäisenä rivistä ruodittavaksi pääsee biotiini. Aloitin biotiinin syönnin ajoittain runsaankin hiusten lähdön hillitsemiseksi ja tähän ongelmaan se on auttanut todella paljon. Enää ei tarvitse suihkun jälkeen siivota lattialta isoa nippua irtonaisia karvoja. Lisäksi biotiini on vahvistanut kynsiäni. Usein biotiinin uskotaan nopeuttavan hiustenkasvua, mutta itse en tällaista ole huomannut. Sen sijaan hiukset tuntuvat runsaammilta, koska hiusten lähtö on vähentynyt. Biotiinin saannille ei Suomessa ole asetettu saantisuosituksia. Itse syön 5 mg tabletin kerran päivässä.

hiusvitamiinit iHerb vitamiinit iholle vitamiineja kynsille silica pii msm biotiini sinkki zinc
Kaikki kuvan tabletit iHerbistä: sinkki, MSM, biotiini ja silica

MSM eli ravintorikki luetaan kai kuuluvaksi ravintoaineisiin, jonka pitäisi vaikuttaa suotuisasti hiusten ja kynsien hyvinvointiin. Mulla on vielä harkinnassa jatkanko tämän syöntiä, sillä en ole huomannut mitään eroa hiuksissa tai kynsissä, kun pidin taukoa. Toisaalta MSM:n sanotaan olevan tärkeä kollageenin muodostumiselle, joten sen pitäisi vaikuttaa myös ihoon ja ryppyihin. Joten ehkä kuitenkin jatkan sen syömistä ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa. MSM:ää saa myös jauheena ja olisi kai tehokkaampaa kuin kapselit, mutta maistuu kuulema aika kitkerälle.

Sinkki ja silica eli pii. Näiden vaikutuksen olen huomannut kaikkein parhaiten. Mulla on aina ollut hyvä, näpytön iho, mutta vuosia kestänyt raskaus-imetys -kierre sai ihohormonit sekaisin ja naamaan alkoi ilmestyä häiritseviä näppylöitä. Sinkin avulla sain ihon tasaantumaan, tosin se ei ihan hetkessä tapahtunut. Ja huomaan muutoksen ihossa heti, jos sinkkitabletit pääsevät loppumaan. Silica vaikuttaa selvästi kynsieni kovuuteen ja auttaa siihen etteivät ne lohkea niin helposti. Näillä kahdella, sinkillä ja silicalla, on yhteisvaikutus: Jos sinkistä on puute, elimistö ei pysty käyttämään silicaa hyväkseen. Mun syömäni sinkki on 50 mg ja taitaa ylittää perusapteekissa myytävien tablettien sisältämän määrän, mutta on kuitenkin saantisuositusten rajoissa.

Sanotaan, että ruuasta pitäisi saada kaikki tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet. Vaikka syön terveellisesti ja monipuolisesti, koen tarvitsevani näiden pilleripurkkien apua hiusten, ihon ja kynsien hyvinvointiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hissillä Fjellheisen huipulle Tromsøssa

Yksi maailman hehkutetuimmista teistä: Atlantic Road -kannattiko ajaa?