Hyvän yön vitamiinit

Unikeonpäivän innoittamana muutama sana paremmasta yöunesta. Salaa olen kateellinen niille ihmisille, jotka nukkuvat yönsä hyvin. Lasten ollessa pieniä unet jäävät vanhemmilta -tai aika usein taitaa olla öiti joka valvoo- vähiin. Kaikki lohduttavat pienten lasten vanhempia, että noh, kyllä se helpottaa, lapset alkavat nukkua yönsä ja vanhemmatkin saavat nukkua. Niin, mutta mitäs sitten kun käykin niin kuin itselleni: Lapset nukkuvat, mutta minä en. Minulle jäi valvominen ns. päälle, herään aina aamuyöllä niihin aikoihin pyörimään sängyssä, kun lapsetkin pienenä heräsivät. Tilanteeseen tottuu eikä osaa etsiä ratkaisua. Ystävältäni sain keväällä vinkin, että hän on saanut apua melatoniinista. Olin kuullut toki ennenkin tästä luonnollisesta uni"lääkkestä" vai miksi sitä kutsutaankin, sillä sitä käytetään myös vammaisilla lapsilla, joilla on vaikeuksia nukkua rauhallisia yöunia.

Melatoniinia saa ostaa apteekista 1 mg tabletteina ilman reseptiä, suurempaan annokseen tarvitaan jo lääkäriltä määräys. Mutta 2x1 mg tabletti vastaa 2 mg reseptillä ostettua, joten...Tuttu farmaseutti kertoi, että melatoniinin myrkytysraja on 85 mg, joten eiköhän tabletteja uskalla turvallisesti ottaa muutamankin, jos tarve vaatii. Oman tablettipurkkini tilasin tietysti luottovitamiinitoimittajaltani, iHerbistä. Periaatteessa, vaikka miedoin melatoniini on reseptivapaa ostos, sen tilaaminen ulkomailta ei ole lain mukaan sallittua. Olen kuitenkin lukenut väittämän, että 1 mg melatoniinia, jota ulkomainen kauppa ei myy unilääkkeenä, olisi sallittua tilata Suomeen. Älkää kuitenkaan ottako tätä koko totuutena, koska en tiedä väittämän todenperäisyyttä. Enkä kehota ketään tilaamaan melatoniinia ulkomailta, mutta totean vaan, että sieltä sen saa huomattavasti halvemmalla kuin suomalaista apteekeista.

melatoniini tabletti melatoniini annostus melatoniini ulkomailta melatoniini tilaaminen melatonin iherb

Aloitin melatoniin yhdellä 1 mg tabletilla ja ajattelin jo lopettaa kokeilun, koska viikon päästä heräilin aamuyöllä ihan samoin kuin ennenkin. Jo edellä mainittu farmaseuttituttavani kehotti lisäämään annostusta. Ja siinäpä se oli, 2 tablettia ja pari viikkoa ja aamuöiset heräämiset loppuivat ja aloin nukkua hyvin aamuun saakka. Tietysti voi kyseenalaistaa onko kyse lumelääkkeestä: jos uskon niiden tehoon, ne auttavat. En tiedä, mutta en voi uskon vahvasti, että melatoniini oli ratkaisu omalla kohdallani. Nyt kesällä olen jättänyt melatoniinitabletit pois ja silti unet ovat jatkuneet yhtäjaksoisina aamuun ja tämäkin kuulema on tavallista, tabletit auttavat korjaamaan unirytmin ja kun se on korjaantunut, ei melatoniinia enää tarvitse. Ehkä syksyllä täytyy tarkistaa asia, kun nukkumaanmenoa ja heräämistä täytyy aikaistaa.

Toinen luontaistuote/vitaamiini, joka oikeasti auttaa öiden rauhoittamiseen on magnesium. Itselläni tulee satunnaisesti erittäin ikäviä jalkakramppeja öisin, erityisesti, jos edellisenä päivänä on harrastanut rankempaa liikuntaa esim. tehnyt salilla jalkoja. Huomaan heti, jos olen unohtanut ottaa magnesiumin illalla. En tiedä kuinka oikeaoppista on, mutta olen huomannut itselleni auttavan parhaiten, jos otan tabletin iltapalan yhteydessä hieman ennen nukkumaan menoa. Magnesiumpurkkini myöskin, kuinka yllätävää, iHerbistä.

magnesium tabletti magnesium annostus magnesium ulkomailta magnesium tilaaminen magnesium iherb


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Huhtikuu

Saaristoseikkailu

Rannalla