Uusia polkuja


pieni joki liike vesiputous etelä-suomi vihreä metsä sammaloitunut luonnonkivi lumi talvi outdoors

Luonto on prätkäilyn lisäksi mulle asia, joka lepuuttaa mieltä. Aika usein valitsen helpoimman tien ja painun takapihalta lähimetsään koirien kanssa kuljeskelemaan. Välillä olisi kiva löytää uusia reittejä ja maisemia, mutta olen aika laiska etsimään sellaisia. Netistä saattaa olla myös hankala löytää jos ei oikeastaan tiedä mitä hakee. "Uudet lenkkimaastot lähiseudulla" ei kovin hyviä hakutuloksia anna.

Apuna tähän lähimetsäkyllästykseen sain Minerva Kustannuksen Raija Hentmanin kirjoittaman Etelä-Suomen retkeilyoppaan kakkososan, joka keskittyy esittelemään luontokohteita pääkaupunkiseudulta itään. Uskomatonta mikä määrä luontopolkuja ja muuta luonnon läheistä nähtävää onkaan ihan tässä nurkilla! Ja olipa muuten oppaaseen sisällytetty tämä oma lenkkeilymaastonikin.

virtaava vesi luonto kaunis puro kevät etelä-suomi

Vaikka internetistä löytyy tietoa muutaman napinpainalluksen takaa, otan mieluummin käteeni ihan oikean kirjan. Vanhanaikaista ehkä, mutta olkoon. Etelä-Suomen retkeilyoppaassa ilahdutti se, että kaikki kohteet ovat kätevästi yksien kansien välissä valmiiksi etsitty. Ei päämäärätöntä nettisurffailua tai lukuisten lehtisten selailua. 

Osan kirjassa esitetyistä paikoista tiedän nimeltä, osa oli ihan tuntemattomia. Omat lenkkipolkuni tunnen paremmin kuin hyvin, joten ainoastaan sen osalta pystyn arvioimaan kirjan faktatiedon käytettävyyttä. Kirjassa on kulkuohjeet kohteisiin ja itse kohteet ovat arvioitu tähdin niiden helppo-/vaikeakulkuisuuden mukaan. Sen lisäksi mukana on sanallista kerrontaa kohteen historiasta ja ominaispiirteistä sekä hauskaa knoppitietoa luonnon ihmeellisyydestä. Tämä avulla retkeilijän on helppo miettiä antaako kohde itselle sitä mitä on hakemassa.

järvimaisema auringonlasku lake landscape sunset lake panorama water nature sun horisontti colorful evening horizon

Ihan pelkän kirjan varassa en kuitenkaan metsään lähtisi vaan tuntemattomassa paikassa ottaisin tarpeen vaatiessa mukaan jonkunlaisen kartan avuksi. Oman kyläni luontopolku on paikoin hieman epäselvästi merkattu, joten vieraammalla saattaa mennä hetki oikean polun löytämiseen ja siihen ei kirjasta ole apua.

Kirjan selailtavuuden kannalta olisin toivonut näkyvämpää väliotsikointia, mutta onhan sisällysluettelo olemassa ja sen selkeydestä annan ison plussan.

Monta kivaa, uutta lähireissukohdetta löysin. Ehdottomasti kesällä pitää ainakin päästä käymään Hollolan kulttuuritiellä ja ihastelemaan Kiikun turkoosia lähdelampea.

raija hentman etelä-suomen retkeilyopas 2 retkeilykohteita itä-uudellamaalla retkiopas metsäretki retkeily suomessa luontomatkailu luontoretki reitti_

retkeilyopas minerva kustannus hollolan kulttuurireitti turkoosi lampi hollollassa kiikun lähde hiking camping backpacking in finland kulture_

Raija Hentman: Etelä-Suomen retkeilyopas 2, arviointikappale Minerva-Kustannus

Kommentit

 1. Ihania kuvia ihanista maisemista <3
  Mukavaa pääsiäisen aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat ovat kyllä aika kivat tuossa lähimetsässä :)

   Poista
 2. Huikean kauniita kuvia.. Iloista Pääsiäistä sinulle PauMau:)

  VastaaPoista
 3. Tuo kirja menee oitis hankintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjasta löytyy kyllä kattavasti kohteita Tuusulasta Loviisaan ja Sipoosta Lahden seudulle. Mulla on hankitalistalla myös ykkösosa, jossa retkikohteita Helsingin länsipuolelle.

   Poista
 4. The first two views of the waterfalls - free flowing and frozen - are so lovely.

  VastaaPoista
 5. Luonto se on tämänkin rouvan henkireikä, joten samat stressinpoistolääkkeet omataan <3.

  Jestas sentään, miten tuo kirja on mennyt ihan ohi. Siihen on suorastaan pakko tutustua.

  VastaaPoista
 6. Luontoretkeily on ihanaa eikä todellakaan tarvitse aina mennä merta edemmäs kalaan. Vaikka ei sekään haittaa tee ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä joo uudetkin polut ovat ihan tervetullutta vaihtelua ja voisihan sitä välillä poiketa vaikka merta edempänäkin ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saaristoseikkailu

Mausteista makua

Rannalla