Canonin kompaktit kamerat

Olen ihan ehdottomasti järjestelmäkameraihminen, kuvausvälineen pitää olla tukevasti käteen istuva ja kuvan laadun oltava mahdollisimman hyvä. On kuitenkin tilanteita, jolloin järkkäriä ei syystä tai toisesta viitsi tai pysty ottamaan mukaan.

Kakkoskamerana mulla on ollut ihana pinkki karkkiaskin kokoinen Ixus, josta ei pahaa sanottavaa ole, kesävalossa saa loistavia kuvia, myös makroja ja värintoisto on tosi hyvä. Toivoisin kuitenkin myös pikkukameralta hieman monipuolisempia säätömahdollisuuksia kuin mitä pokkari tarjoaa.

Sain Canonilta kokeiltavaksi kolme erilaista kompaktikameraa helpottamaan ratkaisuani. Mun lähtökohtana on siis löytää pienikokoinen, lähes taskuun mahtuva kamera, jossa arvoja voi säätää täysin manuaalisesti ja kuvia voi ottaa raw -muodossa. Ja tietenkin mahdollisimman hyvällä kuvanlaadulla varustettu.

Kokeilussa olleet kamerat:

1. PowerShot G1 X Mark II (ovh n. 800 €) 2. PowerShot G7 X (ovh n. 600 €) 3. PowerShot S120 (ovh n. 300 €)

Testasin kameroita käyttömukavuuden ja oman tarpeeni täyttymisen kannalta, pikselinviilauksen ja teknisen hifistelyn jätän niille, jotka sen hallitsevat.

Sekä G1:ssä että G7:ssa on kääntyvä näyttö. Nykyään markkinoidaan kameroita "selfie" -etuliitteellä vaikka kääntyvä näyttö on jo hyvän tovin ollut markkinoilla, jopa lapsen käyttöön luovuttamastani 8 vuotta vanhasta PowerShotista sellainen löytyy. Kääntyvä näyttö on loistava juttu, kun kuvaa hankalissa paikoissa. Tietysti voi heittäytyä vaikka maahan rähmälleen makoilemaan, mutta hienohelmana mielummin pysyn pystyasennossa ja käännän näytön itselleni sopivaan asentoon.


Yhteistä näille kolmelle kameralle on mahdollisuus kuvata raw -kuvia, manuaali- ja korkeat herkkyyssäätöarvot. Kameroista löytyy iso ISO. Eli kameran herkkyys-arvoa voi nostaa aina 12800 asti. Mitäs hyötyä siitä sitten on? No, Suomessa on aina hämärää lukuun ottamatta paria kuukautta keskikesällä, joten lisää valoa kennolle kaivataan ja korkeat herkkyysarvot mahdollistavat kohinattoman kuvan. Vertailun vuoksi mun aloittelija-mallisen järkkärin max iso on 6400 ja ilman rakeisuutta isoa voi nostaa vain n. 1600:aan.

Kaikissa kokeilemissani kameroissa on sisäänrakennettu wifi-yhteys. Se mahdollistaa kuvien siirtämisen langattomasti ja puhelimen käytön kaukosäätimenä. Ei siis tarvita erillisiä kaukolaukaisimia ja kääntyvän näytön avulla voi myös itse olla yhtäaikaa kuvattavana ja kuvaajana. Itselläni on jo ennestään puhelimeen asennettu Camera Windows -ohjelma (ilmainen, Google Playsta), jolla saan siirrettyä kuvia Ixus -pokkaristani kameraan ja sama ohjelma on käyttössä näillä kompakteillakin, joten yhdistäminen kävi parilla napin painalluksella.

wifi kamera

Kameroissa ei ole etsintä, mutta näinhän asia on suurimmassa osassa pokkareita, kompakti- ja muissa peilittömissä kameroissa. Varsinkin kirkkaassa auringonpaisteessa koen hankalaksi takanäytöltä tapahtuvan sommittelun ja arvojen säädön. Ja arvatkaa kuinka monta kertaa nostin kameran silmän eteen, se tottumus...Takanäytöllä kuvaaminen ei ole mun juttuni ja tästä syystä en käytä myöskään puhelimen kameraa kuin hätätapauksissa. Rajausta on hankala saada juuri oikeaksi ja lisäksi auringonpaisteessa näytöstä on todella hankala saada selvää. Haluan nähdä kuvatessa mitä valotusmittari sanoo ja sehän ei onnistu, jos näyttö heijastaa takaisin kaikki ympäristön värit ja kuvat. G1 Mark II:een ongelmaan ratkaisuksi tarjotaan erikseen ostettavana osana elektronista etsintä. En ole itse koskaan elektronista etsintä kokeillut, joten toimivuudesta olen jäävi mitään sanomaan. Sanovat sen olevan parempi kuin perinteisen etsimen (koska näyttää kuvan sellaisena kuin se on), mutta lisäävän akun kestoa, joka on muutenkin jonkin verran huonompi kompaktikameroissa kuin järkkäreissä.

Kameroissa on monta muutakin kuvaamista helpottavaa tai muuten ekstraa tuovia juttuja kuten kosketusnäyttö ja erilaiset efektit (miniatyyri, kalansilmä, kuvaaminen veden alla, värinkorostukset jne.). En näitä kuitenkaan listannut, sillä en koe niitä itselleni niin tärkeiksi, että ne vaikuttaisivat kameran valintaperusteisiini. Videoita otan myös niin harvoin etten sitä kokeillut vaikka toiminto kaikista näistä löytyykin.

Aika tasaveroista porukkaa vaikka kamera vaihtui välillä, aurinko paistoi tai sitten ei ja lumikin ehti kokeilujen aikana sulaa. Vasemmalta oikealle G1, G7 ja S120.

Pitkän tekstin jälkeen lyhyt rankkaus 
"Mun mielestäni"

Käteen sopivuus
1. G1 X
2. S120
3. G7 X

Suurikokoisin G1 on istuvin ja jämäkimmän tuntuinen käteeni. G7 X tipahti viimeiselle sijalle, koska se on ulkoisilta mitoiltaan pieni, mutta kokoonsa nähden painava ja mulla oli koko ajan tunne, että se lipsahtaa pois käsistä.

Säätöjen käytettävyys 
(=helppous ja nopeus)
1. G7 X
2. G1 X ja S120

Hieman piti jokaisessa ensin hakea mistä herkkyyttä, aukkoa ja aikaa säädetään ja järkkäriin tottunut käsi tuppasi välillä muutamaan vahingossa arvoja, kun ei muistanut, että objektiivin renkaasta ei zoomata vaan säädetään (omien valintojen mukaan) joko herkkyyttä tai f-arvoja.

Kuvan laatu
1. G1 X (täällä ottamiani kuvia)
2. G7 X (täällä ottamiani kuvia)
3. S120 

S120 kuvia ei valitettavasti ole näytillä, ne ovat kotialbumimatskua.

Kameran koko
1. S120 (n. 200g)
2. G7 X (n. 300 g)
2. G1 X (n. 500g)

Oho, kuis tuon yhden objektiivi on jäänyt sisäpuolelle...no, katsokaa sivun ylimmästä kuvasta :) Ja tikkuaskit ovat kaikki samankokoisia vaikka laatu vaihtui välillä.

Itse pidin eniten jämäkästä ja isokennoisesta Mark II huolimatta sen hieman muita suuremmasta koosta. Kamera on kuitenkin vielä niin pieni, että se helposti kulkee laukussa mukana. Jos järkkärin rinnalle etsii helpommin mukana kannettavaa, mutta laadukasta jälkeä tekevää kameraa, on ehdoton valintani näistä kolmesta Mark II. Se toimii loistavasti myös ainoana kamerana, jos objektiivien tarjoamat mahdollisuudet eivät ole kuvaajalle tärkeä asia. Mutta se hinta....

Kertokaahan omat kamerasuosikkinne: pokkari, kompakti, peilitön vai järkkäri?

Kommentit

 1. Meillä on töissä käytössä tuo Mark II ja olen aivan rakastunut! Itselläni on käytössä Nikoni järkkäri (jota en osaa käyttää) ja Canonin SX600HS pokkari - ja yleensä reissussa kulkee mukana tuo pokkari.
  Tuo Mark II on kyllä sen verran kätevä peli, että olen alkanut haaveilemaan sitä omaankin käyttöön. Mutta joo - tuo hinta...sillä kun saisi jo Nikoniinkin lisähärpäkkeitä;)
  Hyvää hiljaista viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä juuri, laittaakko kiinteäobejktiiviseen rahaa tuon verran vai ostaakko sillä jotain extraa järkkäriin. Tietysti se, jos koko on kynnyskysymys, ehdottomasti valitsisin G-ykkösen. Kuulema monet ammattikuvaajatkin käyttävät sitä kakkos-/reissukamerana monipuolisuuden ja kuvanlaadun ansiosta.

   Hyvää pääsisäistä sinullekin Lady!

   Poista
 2. Järkkäri se on minullakin ollut suosikki...peilitön voisi olla kiva kompaktin tilalle...Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en itse ole innostunut oikein noista peilittömistä kuulemani kritiikin peruusteella. Se on vaan hyvä, onpahan ainakin yksi kameramalli, jonka voi poistaa mun hankintalistaltani ;)

   Poista
 3. Kameralla on väliä. Itsehän mä vaihdoin Canonin Olympukseen pari vuotta sitten... En ole katunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän se niin on, että itselle sopiva kamera on se paras :) Mulla on ollut Canonin rinnalla harkinnassa Nikon, mutta painivat suunnilleen samassa luokassa mitä ominaisuuksiin ja laatuun tulee, joten pitäydyn tutussa ja mun käteen sopivimmassa.

   Poista
 4. Älyluurilla mennään ja se näkyy eritoten kun valo ei riitä Haaveena paremmat kuvat ja parempi kamera. Kiitos mahtavasta ja kattavasta postauksesta ja oikein mukavaa pääsiäistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valon puute on kyllä näillä leveysasteilla ongelma valokuvaajan kannalta. Mä olen tosiaan jättänyt puhelinkuvaamisen muille lähes kokonaan, yleensä en edes muista, että puhelin voisi toimia kamerana :) Tämän hetkinen Ixus -kakkoskamera on järkkärittömiä tilanteita varten aina maatkassa taskussa tai kassissa.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saaristoseikkailu

Mausteista makua

Rannalla