Reittiehdotus: Tukholmasta Keski-Norjaan


Norja Norge Norway serpentiinitie Gaularfjellet kanjoni näkymä
Norja Norge Norway reittisuunnittelu reittiehdotus roadtrip moottoripyörällä
Vihdoinkin sain valmiiksi tämän jo aikaa sitten lupaamani reittiehdotuksen Norjaan. Eka reitti Pohjois-Norjaan ja Lofooteille löytyy täältä ja tämän postauksen reititys löytyy täältä jos haluaa karttaa suurennella. Ihan ongelmitta ei sujunut tämän Keski-Norjaan viime kesänä tekemämme reitin mallintaminen, sillä Google Maps ei suostunut piirtämään reittiä niille tieosuuksille, jotka tällä hetkellä ovat suljettuina lumen takia. Onneksi on auttavaisia kanssabloggaajia ja sain vinkin My Mapsin käyttämiseen. Hieman enemmän viitseliäisyyttä vaati kun jokaisen tieosuuden joutui piste pisteeltä naputtamaan (ja paikoin tässäkin menee mutkat suoriksi, mutta pääpiirteittäin reitti selviää).

Kuten kartasta muutaman kerran ajeltiin samoja teitä mennen tullen, selkeyden vuoksi merkitsin menomatkan mustalla ja tulon punaisella, siniset huomiomerkit ovat paikkoja, joissa yövyimme. Tämän reitti on maisemallisesti todella monimuotoinen; vuoristoylänköä, monta serpentiinitietä, jokikanjoneita, kaiken pituisia ja muotoisia tunneleita, lauttamatkoja, vuonoja, jäätikköä. Mutta nyt kuvien kautta pieni pintaraapaisu reitistä.

Norja Norway Norge Drammen kaupunki melonta melojaMatkan ensimmäinen yöpyminen Drammenissa, hieman Oslon alapuolella. Yhden illan tutustumisen perusteella mukavan tuntuinen isohko kaupunki jossa olisi viihtynyt parikin päivää jos kaupunkilomaa olisi kaivannut.

Norja Norge Norway Vøringsfossen Måbødalen kanjoni Eidfjord korkea putous
Toinen yö vietettiin Eidfjordin kupeessa Norjankin hintatasoon verrattuna todella hintavassa "hotellissa" (=iso puutalo ja huoneet vinttikamarityyppisiä, suihku ja wc sentään löytyi), ainoa ruokailumahdollisuus illalla oli ko. paikan ravintola, jossa oli otettava sitä mitä löytyi. 2x kuiva hampurilainen ilman täytteitä ja vetiset hampurilaiset limuineen maksoivat lähes 50 euroa. Melkein vierestä löytyi Norjan tunnetuin putous, Vøringsfossen ja Måbødalenin kanjoni. Valitettavasti kuva ei anna oikeutta mahtaville korkeuseroille, putouksen pituus on vajaa 200 m. Ja joo, oli pakko mennä siihen reunalle keikkumaan ;)

Norja Norge Norway serpentiinitie Myrkdalen Vossestrand_
Siinä se on, ensimmäinen serpentiinitie, joka ihan yllättäen ilmeistyi erittäin upean laaksoajelun päätteeksi. Käytössä olleesta paperikartasta ei näitä mutkapätkiä näe -hyvä niin, ei jää aika miettiä uskaltaako vai ei. Kiertoteitä kun ei ole. Paikan nimeä en tiedä, Myrkdalsvegen on tien nimi.

Norja Norge Norway serpentiinitie Myrkdalen Vossestrand vuoristo laakso
Tältä se näyttää ylhäältäpäin. Ei nämä tiet ole niin pahoja kuin näyttävät, ainoastaan mutkissa saattoi pitkällä keulalla käydä tila ahtaaksi jos vastaan tuli auto. Tuossa toiseksi ylimmässä kuvassa on Norjan kuuluisin mutkapätkä, Trollstiegen.

Norja Norge Norway Førde Thon Hotel hotelli
Thon Hotel. Edellispäivän sekoilusta "kyllä me jostain hotelli löydetään" -joo, löytyi klo 21.30, oppineena varattiin huone jo hyvissä ajoin Førdestä.

Norja Norge Norway lautta moottoripyörä harley davidson_
Keski-Norjassa lauttamatkoja sai tehdä päivittäin, välillä useampiakin.

Norja Norge Norway Sunde vuonomaisema_
Norja Norge Norway Sunde Fjord Hotel hotelli huoneet_
Ehkä kodikkain hotellihuone ikinä, Sunde Fjord Hotel. Tai oikeastaan huoneisto, sillä ison huoneen lisäksi oli pienempi huone kahdella sängyllä. Ja maisematkin olivat kohdillaan kuten ylemmästä kuvasta näkyy. Sateen takia päädyttiin viettämään täällä kaksi yötä. Omistaja(?)rouva oli vielä niin ihana että piti huoneen meille varattuna toiseksi yöksi niin kauan kunnes tiesimme jatkammeko matkaa ekan yön jälkeen.

Norja Norge Norway Aurlandsfjellet vuono_
Aurlandsfjellet. Tie ylös oli paikoin mutkiltaan ehkä kaikkein tiukin ja vaati kaksi pysähtymistä ennen huippua. Koska näkymät.

Norja Norge Norway Sogn og Fjordane lunta kesällä _
Viilentymässä heinäkuun paahteelta jossain hirmu ylhäällä Sogn og Fjordanen maakunnassa.

Norja Norge Norway Hemsedal Skogstad Hotell hotelli majoitus
Hassua kuinka jotkut (turisti)kylät toivat mieleen Keski-Euroopan vastaavat. Tässä +25 astetta Hemsedal ja Skogstad -hotelli.

Norja Norge Norway Hurdal hotelli majoitus Hurdalsjøen Hotel
Viimeinen yö Norjan puolella Hurdalsjøen hotellissa hieman Lillehammerin alapuolella. Maisemat muuttuivat melko mitäänsanomattomiksi ja vaikka hotellilla oli oma hiekkaranta, oli sekin ihan plääh kun vertailukohtana oli turkoosivetiset vuonot. 

Kommentit

  1. Vau mitä kuvia! Ihan mielettömän upeita ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu ❤️ Tuli kuvia läpikäydessä ihan itselläkin ikävä noihin upeisiin maisemiin!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saaristoseikkailu

Mausteista makua

Rannalla