Ennen ja jälkeen -kuvankäsittelyä


019
Alempi jpg-kuva, ei käsitelty, ylempi Raw-kuva, käsitelty

Kaikki kuvat tarvitsevat käsittelyä. Jos kuvaat jpg-muodossa, tekee kamera käsittelyn puolestasi kameravalmistajan valmiilla asetuksilla. Itse kuvaan aina raw-muodossa, silloin kuvien käsittelyyn on enemmän mahdollisuuksia kuin jpg-kuvissa ja voin tehdä itse ratkaisut millainen haluan kuvan olevan. Raw-kuvaa voisi verrata negatiivifilmiin, joka on itse kehitettävä, jpg-kuva taas jonkun muun valmiiksi kehittämä kuva.

Teen peruskäsittelyn kaikille kuville ennen niiden julkaisemista. Tarkistan aina ja tarvittaessa teen seuraavat asiat:

- objektin vääristymien korjailu
- valkotasapaino
- horisonttiviivan suoruus ja kuvan rajaus
- lisään/vähennän tarvittaessa valoa, kontrastia, varjoja, claritya (=selkeys?)
- tarkennuksen hienosäätö ja rakeisuuden poisto

Vaikka listassa onkin monta kohtaa, yhden kuvan käsittelyyn menee aikaa vain muutama minuutti. Omaan käyttööni sopivin kuvankäsittelyohjelma on Lightroom, joka on ulkoasultaan selkeä eikä säätimiä tarvitse etsiä valikkojen kautta. Photoshopkin koneeltani löytyy, mutta sitä käytän äärimmäisen harvoin, sillä Lightroomin säätömahdollisuudet riittävät lähes aina (ja olen ollut liian laiska opettelemaan Photaria, asia on korjattava!). Puhelimella käytän Snapseed -applikaatiota, joka on helppokäyttöinen ja monipuolinen.

Lightroom on kuukausimaksullinen, n. 12 euroa/kk, mutta sen mukana tulee Photoshop ja jatkuvasti ajan tasalla oleva ohjelmistoversio, joten paljon kuvankäsittelyä tekevälle hinta ei hirmuinen ole. Netistä löytyy myös paljon peruskäsittelyyn soveltuvia ilmaisia ohjelmia esim. hakusanoilla 'free photo editor'. Raw-kuvaa ei niillä voi käsitellä, mutta järjestelmäkameraa ostaessa mukana tulee usein valmistajan oma raw-kuvan editori. Ja taitaapa netistä löytyä ilmaisiakin muuntimia hakusanalla 'free raw converter'.

Ja ainahan nämä ovat mielipidekysymyksiä millaisena näkee kuvan. Ylempi kuva kameran jpg-näkemys maisemasta ja alempi minun näkemykseni.

024
maisema Orimattila talvimaisema vaalea kuvankäsittely Lightroom joki talvella mallusjoki

Kommentit

  1. Hienoja esimerkkejä kuvankäsittelyn hyödyistä.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
  2. Kirjoitat jotta ylempi on kameran ja alempi muokkaamasi? ettei nyt ollut päinvastoin?Yläkuvahan näyttää paljon sävykkäämmältä kuin alakuva! Alakuva vaikuttaa jotenkin puhkipalaneelta! Yläkuvassa on kyllä hieman korjaamista mutta alakuvassa on korjattu liian runsaasti, mutta tämä nyt on minun mielipiteeni ja näyttöni ei ole kalibroitu joten saatan olla väärässä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tuo alempi kuvapari on juuri niin kuin kirjoitin. Itse näen ylemmän hieman tylsänä ja halusin tuoda siihen reippaasti vaaleautta lisää. Mutta kuten tuossa sanoinkin, näkemyseroja, ei ole oikeaa tai väärää mielipidettä. Ja hyvä niin :)

      Poista
    2. Ehdottomasti kannattaa kuvata raw-tilassa ja tehdä säädöt oman maun mukaan. Ylemmässä kuvaparissa omat säädöt ovat paremmat, mutta alemmasta kuvaparista olen Tapsun kanssa samaa mieltä,ts. vaaleat kohdat näyttävät puhkipalaneilta ja minun silmääni myös terävöinti olisi mennyt överiksi. Jäin vielä miettimään, mitä tarkoitat kun sanot hienosäätäväsi fokusointia jälkikäteen. Olen luullut, että tarkennuskohtaa ei pystyisi jälkikäteen siirtämään.

      Poista
    3. Heh, en siis tarkennuspistettä tarkoittanut vaan en keksinyt parempaakaan käännöstä sharpening:lle :D Olen aina käyttänyt englanninkielisiä ohejelmia, joten suomennos vähän hakusessa ;), olisikohan terävöittämisen hienosäätö oikeampi ilmaisu.

      Käsittääkseni muuten Canonin uusimmassa ammattilaisversiokamerassa (5D Mark IV) tarkennuspisteen hienosäätö aavistuksen verran jälkikäteen on mahdollista.

      Poista
  3. Kauniita kuvia! Itse käytin ennen Photoshopia mutta kun ostin uuden koneen, en saanut enää vanhaa ohjelmaani asennettua, joten käytän vain ilmaisohjelmia. Toisaalta en enää työkseni kuvia käsittelekään, ennen tein taittoa siis. Nykyisin olen vähän laiskempi omien blogieni kohdalla, ne kun ovat vain harrastuksia. Mutta on aina kiva, kun joku jaksaa nähdä vaivaa kuvankästtelyssäkin: :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy sanoa, että itse tykkään kyllä kuvankäsittelystä ja siitä fiiliksestä, kun kuva muuttuu "elävämmäksi" Ilmaisohjelmia minullakin oli joskus käytössä ja niitä löytyy varsin monipuolisin toiminnoin. Ja jotkut toiminnot ovat jopa yksinkertaisimpia kuin maksullisissa ohjelmissa, joissa joutuu mahdollisesti käyttämään ensin esim. Lightroomia ja siirtymään vielä Photoshopin puolelle, jotta haluttu lopputulos saadaan aikaiseksi.

      Poista
  4. Sinun näkemys on hienompi.. upeat kuvat.. ennen ja jälkeen:)

    VastaaPoista
  5. Sometimes even photo editing is a long work...
    Well done!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks :) To learn photo editing is a lifetime project, just like learning to take pictures :)

      Poista
  6. Juuri näin.
    Oma näkemyksesi on minun silmään parempi. :)

    VastaaPoista
  7. Upeita kuvia. Jokaista kuvaa kyllä tosiaan joutuu käsittelemään, että yksityiskohdat ja värit saa paremmin esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Tietysti ensisijaisesti yrittää saada säädöt kohdilleen jo kuvanottovaiheessa, mutta aina on jotain pientä -tai isompaa- fiksattavaa.

      Poista
  8. Minä en iosaa/jaksa kuvia käsitellä, ihan oma maailmansa. Muuten mun mielestä saa kuvia käsitellä kunhan objekteja ei aleta muuttelemaan, valotus- ja säätövirheitä hyväkin päästä käsittelemään. Kiitos taas kun avasit valokuvauksen tuntematonta maailmaa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan :) Varsinainen kuvan muokkaamminen tai muuntelu, mitä termiä käyttääkin, on melkoinen taiteenlaji. Kyllä sellaisia kuvia on hauska hämmästellä, mutta itse henk.koht. en ole kovasti muokatusta kuvatodellisuudesta niinkään kiinnostunut. Ja voi tietysti kysyä onko se enää valokuvausta vai tietokonetaidetta, jos useammasta kuvasta muokkaa toisenlaisen kokonaisuuden.

      Poista
  9. Tiataa olla kameroissa vino horisontti -asetus sisäänrakettuna ;) vai oliko se asetus kuvaajalla...Sinäpä sen sanoit, tunkkaisena ja latteana minäkin pidän ylempää kuvaa. Canonin järkkärin mukana tosiaan tulee ohjelma (vai onko useampiakin, en ole niitä sen tarkemmin tutkinut), jolla varmasti pärjää hyvinkin pitkälle.

    VastaaPoista
  10. ihan satumaisia kuvia - jokaikinen. Onpa eroa ennen ja jälkeen käsittelyn 🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittelyllä saa aikaan vaikka mitä. Tosin yleensä minun tekemäni käsittely ei kovinkaan paljon muutosta tuo alkuperäiseen kuvaan :)

      Poista
  11. Tärkeä taito jos omistaa kunnon kameran että saa siitä kaiken ilon irti!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, melkeinpä täytyy olla kamera, jossa raw-kuvaus mahdollisuus on, jotta kuvankäsittelyn kaikkia ominaisuuksia pystyy hyödyntämään täysillä. Mutta taitaa nykyään löytyä jo jokunen puhelinkin, jolla raw-kuvia voi ottaa.

      Poista
  12. Upeat kuvat! Käsitellyt kuvat tuovat värit niin ihanasti esiin - juuri kuten ne silmällä näkisi.
    Minun pitäisi opetella paremmin kuvankäsittelyä - lisäilen valoa ja suoristan horisonttia, mutta juuri muuta en osaa tehdä. No - suurin osa nykyisistä kuvista on vieläpä kännykällä napsaistuja, joten pitäisi kaivaa taas tuo ihana kameranikin käyttöön.
    Kivaa helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valon lisääminen ja horisontin suoristus on jo hyvä lähtökohta. Rohkeasti vaan niitä muitakin säätönappuloita kokeilemaan, aina voi palata alkuperäiseen :)

      Poista
  13. Onnistuneet muokkaukset mielestäni. ♥ Kiitokset myös vinkeistä!

    VastaaPoista
  14. Hyvät muokkaukset. Yleensä itsekin jotain pientä teen, nyt kun valoisaa niin ei enää niin paljon tarvi valoisuutta säätää mutta aina jotain säätämistä riittää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valon määrän lisääntyminen vähentää hieman säätämisen tarvetta, iso-arvotkin voi pitää kohtuullisena ja sehän vaikuttaa kamerasta riippuen suoraan laatuun :)

      Poista
  15. Varmasti Canonin omat ohjelmat ovat riittäviä ellei isoja muutoksia kuviin aio tehdä. Silloin mennään sellaiselle alueelle, jota en itsekään hallitse ja toisaalta ei ole ainakaan vielä tullut edes tarvetta hallita :)

    VastaaPoista
  16. Kyllä joka kuvaa täytyy vähän säätää, vaikka koetankin saada säädöt ja sommittelun kohdilleen jo kuvatessa enkä omista kuvistani pidä ylikäsiteltyinä. Terävöitän joka kuvaa hieman, netti kun tuntuu hieman "pehmentävän", säädän valoisuutta, ehkä vähän kontrastia jne. Ja usein tosiaan myös suoristan vähän, kauneinkin maisemakuva latistuu jos horisontti on vinossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin näissäkin kuvissa Bloggerin laatua huonontavan ominaisuuden :/ Käsitellyt kuvat ovat yllättävän paljon pehmeämpiä ja kontrastittomampia kun vertaa samaa kuvaa esim. Lightroomissa avattuna. Täytyypä muistaa, kun seuraavan kerran kuvia blogia varten käsittelee. En itsekään pidä ylikäsitellyistä kuvista, voimaakkaasti saturoidut maisemakuvat on jo niin nähty ;)

      Poista
  17. Kyllä kaunista puhtia antoi kuviin kuvankäsittely.
    Raikasti ja valoisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittely antaa kuville eloa vaikka muutos ei suuren suuri olisikaan :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hissillä Fjellheisen huipulle Tromsøssa

Yksi maailman hehkutetuimmista teistä: Atlantic Road -kannattiko ajaa?

Huhtikuu