Vinkki nahan hoitoon -vettähylkivä pinta

Tämä kikkakolmosen nahanhoitoon olen saanut vanhemmilta biker-ystäviltäni. Moottoripyörissä tätä käytetään satulanahan vedenpitävyyden lisäämiseksi, mutta soveltuu niin nahkasaappaiden kuin -takkienkin hoitoon. Niin ja nahan pitää tietysti olla pintanahkaa (sitä tavallisinta mistä kengät ja takit valmistetaan), haljasnahkaan ei kannata kokeilla.

Näin se käy:

1. Putsaa tarvittaessa nahka kostealla rätillä liasta ja pölystä.

2. Mene kauppaan ja osta purkki valjasrasvaa. Nyt unohdetaan kaikki pikakiillokkeet ja pikkupurkkien ylihinnoitellut kenkäplankit. Mulla on käytössäni Valjaspuoti Oy:n Tallipoika Valjasrasva -niminen tuote, mutta löytyy muiltakin valmistajilta vastaavaa. Tämän litran purkin ostin toissa kesänä Kärkkäisen megakaupasta. Ensisijaisesti kehottaisin suosimaan maatalouskauppoja, jos sellainen läheltä löytyy tai ehkä jotkut halpahallitkin näitä myy. Varmasti ainakin hevostarvikeliikkeistä saa, tosin hinta niissä saattaa olla korkeampi. Ja tietysti on olemassa nettikaupat mm. Varusteleka myy juuri tätä rasvaa puolen litran purkissa.

nahanhoitorasva #leather care

Purkista riittää lukuisiin kenkiin ja takkeihin, kuvasta näkyy oman purkkini käyttöaste. Sillä on rasvattu takkeja, housuja, liivejä ja bootseja vaikka kuinka moneen kertaan.

nahkarasva nahka vedenpitäväksi

3. Takaisin hommiin: Levitä rasvaa rätillä käsiteltävään tuotteeseen, muista rasvata myös saumat. Sitä saa laittaa reilulla kädellä, mutta kohtuus kannattaa muistaa. Sen jälkeen rasvauksen ei saa koskea esim. kiillottamalla tai pyyhkimällä.

nahkatakki vedenpitäväksi

4. Tuotteen lämmitys rasvauksen jälkeen.  Itse laitan vaatteen tai kengät lämmitettyyn saunaan yön yli seuraavan päivän käsittelyä odottamaan. Siis sauna päälle ja muhitusta jälkilämmössä. Muista suojata lauteet, jos haluat välttyä rasvaläiskiltä. Saunan lämmössä rasva imeytyy nahan sisään. Saunattomien ei kannata jättää hommaa kesken, sillä myös hiustenkuivaajalla voi hoitaa asian. Vaatii hieman enemmän työtä ja föönin, joka puhaltaa kuumaa ilmaa, kylmäpuhallus ei tässä tapauksessa hyödytä. Eli rasvan imeytys saunassa tai hiustenkuivaajalla.

vedenpitävät nahkasaappaat vedenpitävä nahka

5. Kun nahka on jäähtynyt ja rasva imeytynyt sen sisään on aika siirtyä takaisin kohtaan kolme. Eli taas suditaan rasvaa pintaan ja annetaan sen imeytyä.

6. Valmis! Jos haluat, voit vielä kiillottaa nahkaa hankaamalla sitä rätillä, mutta vasta sen jälkeen kun viitoskohdassa levitetty rasva on imeytynyt.

Tämän vettähylkivämpää nahkaa ei kotikonstein saa aikaiseksi. Kannattaa varautua ennen loskakelejä.

Kommentit

 1. Juu tuota tököttiä mun tytär käytti hepan satuloihin ja suitsiin ja myös tietty omiin ratsastussaappaisiin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistoaine on. Kuulema saatavana myös mustana, mutta värittömällä sotkujäljet eivät näy ympäristössä niin hyvin ;)

   Poista
 2. Pitääpä kokeilla vaikka sivulaukkuihin ensin. Olemme käyttäneet Nahkiss' merkkistä ainetta tähän asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en olekaan muistanut, että sivulaukun- ja etu"työkalu"pakin voisi myöskin käsitellä. Täytyypä ruveta hommiinn :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Huhtikuu

Saaristoseikkailu

Rannalla